Πώς διαβάζουμε σε ένα μωρό σύμφωνα με την ηλικία του

family time , read book with babies

Η ανάγνωση είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με ένα μωρό. Αν και τα μωρά δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμα τις λέξεις, η ανάγνωση τους εκθέτει σε νέες ιδέες και λέξεις, ενισχύει τη σχέση με τους γονείς και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ωστόσο, διαβάζοντας σε ένα μωρό, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία τους και τις ανάγκες τους. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να διαβάζετε σε ένα μωρό σύμφωνα με την ηλικία του.

Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση για τα μωρά;

Η ανάγνωση είναι σημαντική για τα μωρά για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, η ανάγνωση βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα μωρά που διαβάζουν από μικρή ηλικία έχουν καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη και καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, η ανάγνωση βοηθάει στη δημιουργία ισχυρών συναισθηματικών δεσμών μεταξύ του μωρού και του γονέα του. Όταν διαβάζει κάποιος σε ένα μωρό, το μωρό νιώθει ασφαλές και αγαπημένο, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει την κοινωνική του δεξιότητα.

Συμβουλές για την ανάγνωση σε ένα μωρό

Προτού ξεκινήσουμε, ας δούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε σε ένα μωρό:

  1. Διαβάστε σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς πολλούς εξωτερικούς ήχους. Θα βοηθήσει το μωρό σας να συγκεντρωθεί στο βιβλίο και στον ήχο της φωνής σας.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο με ζωηρά χρώματα και εικόνες, και αν δυνατόν με διαδραστικά στοιχεία όπως κινούμενα μέρη, πλαστικά κουμπιά και άλλα.
  3. Μιλήστε στο μωρό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αναφερθείτε στις εικόνες και στους χαρακτήρες του βιβλίου και ρωτήστε το μωρό σας τι βλέπει.

Πώς να διαβάσετε σε ένα νεογέννητο

Τα νεογέννητα δεν έχουν την ικανότητα να εστιάσουν σε μακρινές αποστάσεις, οπότε είναι σημαντικό να κρατάτε το βιβλίο κοντά στο πρόσωπο τους. Μπορείτε να διαβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο θέλετε, αλλά είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα βιβλίο με απλές εικόνες και λίγο κείμενο. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε σε μια απαλή και χαμηλή φωνή και να χρησιμοποιήσετε απαλές αγκαλιές και άγγιγμα για να καθησυχάσετε το μωρό σας.

Προτιμίστε βιβλία με άσπρες,μαύρες και κόκκινες εικόνες.

Ενώ διαβάζετε, μπορείτε να δείξετε στο μωρό σας τις εικόνες και να περιγράψετε τα χρώματα και τις μορφές σε απλή γλώσσα. Δεν χρειάζεται να διαβάσετε το κείμενο ακριβώς, αλλά μπορείτε να επαναλάβετε τις λέξεις που βλέπετε στη σελίδα. Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, μπορείτε να διακόψετε την ανάγνωση και να συνεχίσετε αργότερα.

Πώς να διαβάσετε σε ένα μωρό 3 μηνών

Σε αυτή την ηλικία, τα μωρά έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν την ικανότητα να εστιάζουν σε αντικείμενα στη μακρινή απόσταση.

Επιλέξτε παιχνιδιάρικα βιβλία με pop up εικόνες .

Μπορείτε επίσης σύφνωνα με την εικόνα να κάνετε και τους αντίστοιχους ήχους!

Πώς να διαβάσετε σε ένα μωρό 6 μηνών

Στα 6 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερα από αυτά που τους δείχνουν και να ανταποκρίνονται σε αυτά που λένε οι γονείς τους. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία με περισσότερο κείμενο και περισσότερες λεπτομέρειες στις εικόνες. Προτιμήστε βιβλιαράκια που έχουν μια εικόνα ανά σελίδα με λιγα λόγια και δώστε έμφαση ξανά και ξανά σε αυτά που διαβάζετε!

Μπορείτε επίσης να δείξετε στο μωρό σας ποια είναι τα διάφορα στοιχεία του βιβλίου, όπως τα ζωάκια, τα χρώματα και οι αριθμοί.

Πώς να διαβάσετε σε ένα μωρό 9 μηνών

Όταν το μωρό σας είναι 9 μηνών, μπορείτε να αρχίσετε να διαβάζετε πιο περίπλοκα βιβλία με περισσότερο κείμενο και λιγότερες εικόνες. Επίσης, μπορείτε να διαβάζετε βιβλία με θέματα που ενδιαφέρουν το μωρό σας, όπως ζώα, φρούτα, αριθμούς και γράμματα.

Όταν διαβάζετε σε ένα μωρό 9 μηνών, μπορείτε να του δείξετε τις εικόνες και να του διαβάσετε το κείμενο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες για να μιλήσετε στο μωρό σας για τα χρώματα, τα σχήματα και τις λέξεις.

Να είστε πιο εκφραστικοί με τους ήχους , να παίζετε παλαμάκια κ.τ.λ

Είναι σημαντικό να διαβάζετε σε ένα μωρό 9 μηνών για περίπου 10-15 λεπτά τη φορά, αλλά μπορείτε να το κάνετε περισσότερο αν το μωρό σας ενδιαφέρεται.

Πώς να διαβάσετε σε ένα μωρό 12 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τις εικόνες και τα χρώματα στα βιβλία. Μπορείτε να επιλέξετε βιβλία με φωτεινά και ζωηρά χρώματα, με εικόνες από ζώα και αντικείμενα που είναι εύκολα να τα θυμηθούν. Αντικείμενα και ζώα που θα συναντήσουν εύκολα στη καθημερινότητα τους.

Εκτός από την ανάγνωση, μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το μωρό να αγγίξει και να αισθανθεί τα βιβλία. Αυτό μπορεί να γίνει με το να αφήνετε το μωρό να κρατάει το βιβλίο και να αγγίζει τις εικόνες. Μπορείτε επίσης να τραγουδάτε τραγούδια και να ενθαρρύνετε το μωρό να συμμετέχει.

Πώς να διαβάσετε σε ένα μωρό 15 μηνών

Στην ηλικία αυτή, τα μωρά έχουν αναπτύξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ιστορία που διαβάζετε. Μπορείτε να επιλέξετε βιβλία με απλές ιστορίες και πιο λεπτομερείς εικόνες. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε βιβλία με ήχους και κινούμενα μέρη, τα οποία μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του μωρού σας.

Καθώς διαβάζετε, κάντε το βιβίο να πάρει σάρκα και οστά! Αναπαραστήστε ,μιμηθήτε εξάψτε τη φαντασία του μωρού σας!

Βιβλιοπροτάσεις :

Μοιράζόμαστε μαζί σας μερικές δικές μας προτάσεις για βιβλία κατάλληλα για μωρά που μέσα απο το διάβασμα θα μάθουν πολύτιμα πράγματα οφέλημα για την ανάπτυξη τους!

https://babyproject.gr/product/anakalypto-ton-kosmo-ta-prota-mou-zoa

/https://babyproject.gr/product/kalinychta-maimoudaki

/https://babyproject.gr/product/sto-agroktima-to-proto-mou-vivlio-me-pazl/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *